top of page
Zoeken

Wat is huidtherapie en wat is het verschil met schoonheidsverzorging?



Veel mensen weten niet precies wat een huidtherapeut doet en hoe dit verschilt van een schoonheidsspecialist. Hoewel beide beroepen met huidverzorging te maken hebben, is het werkgebied en de aanpak heel verschillend. In deze blog leg ik uit wat huidtherapie inhoudt, welke behandelingen een huidtherapeut uitvoert en wat de verschillen zijn met schoonheidsverzorging.


Wat is huidtherapie?


Huidtherapie is een paramedisch beroep dat zich richt op het behandelen van de zieke of beschadigde huid. Het doel is om de huidfunctie te herstellen of te verbeteren, klachten te verminderen en de huidconditie te optimaliseren. Huidtherapeuten werken vaak samen met dermatologen, huisartsen en andere zorgverleners om medische huidproblemen aan te pakken.


Opleiding en Bevoegdheden:

Huidtherapeuten volgen een vierjarige HBO-opleiding Huidtherapie. Deze opleiding is erkend door de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten (NVH) en valt onder de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg).

Door deze medische achtergrond zijn huidtherapeuten bevoegd om specialistische behandelingen uit te voeren, zoals lasertherapie, acnebehandeling, oedeemtherapie en littekentherapie.


Wetenschappelijke Basis:


Huidtherapie is gebaseerd op dermatologische en medische kennis van de huid, bindweefsels en lymfestelsel. De behandelingen zijn wetenschappelijk onderbouwd en gericht op het verbeteren van de huidfunctie. Studies tonen aan dat bijvoorbeeld lasertherapie effectief is bij de behandeling van acne-littekens en dat compressietherapie helpt bij het verminderen van lymfoedeem (Bronnen: Journal of Cosmetic and Laser Therapy, Journal of Vascular Surgery).


Wat doet een huidtherapeut?


Huidtherapeuten behandelen medische en cosmetische huidproblemen. Enkele veelvoorkomende behandelingen zijn:

1. Acnebehandeling:

Gebruik van chemische peelings, licht- en lasertherapie en medische reinigingen om acne en acne-littekens te verminderen.

Wetenschappelijk bewijs: Onderzoek toont aan dat chemische peelings met salicylzuur en glycolzuur effectief zijn bij de behandeling van acne (Bron: Dermatologic Surgery).


2. Littekentherapie:


Behandeling van littekens met microneedling, lasertherapie of siliconenverbanden.

Wetenschappelijk bewijs: Microneedling stimuleert collageenproductie en vermindert littekens, zoals blijkt uit studies gepubliceerd in het Journal of Cutaneous and Aesthetic Surgery.


3. Oedeemtherapie:


Behandeling van vochtophopingen (lymfoedeem) met manuele lymfedrainage, compressietherapie en oefentherapie.

Wetenschappelijk bewijs: Compressietherapie verbetert de lymfecirculatie en vermindert zwellingen (Bron: Journal of Vascular Surgery).


4. Lasertherapie en IPL:


Voor het verminderen van overmatige haargroei, pigmentvlekken, rosacea en vasculaire afwijkingen.

Wetenschappelijk bewijs: Lasertherapie heeft bewezen effectief te zijn voor het verminderen van ongewenste haargroei en pigmentvlekken (Bron: Lasers in Medical Science).


Wat doet een schoonheidsspecialist?


Schoonheidsspecialisten richten zich op de cosmetische verzorging en verbetering van de huid. Denk aan gezichtsbehandelingen, massages, harsen en het aanbrengen van make-up. De focus ligt hierbij meer op ontspanning, huidverzorging en esthetische verbeteringen.


Opleiding en Bevoegdheden:

Schoonheidsspecialisten volgen een MBO-opleiding en zijn gespecialiseerd in cosmetische huidverzorging.

Ze mogen geen medische behandelingen uitvoeren en werken meestal niet samen met artsen.


Cosmetische Behandelingen:

Reinigende gezichtsbehandelingen, peeling en maskers.

Massages voor ontspanning en manicure en pedicure behandelingen.

 
 
 

コメント


bottom of page